voor patiënten

Parodontoloog

Een parodontoloog is een tandarts gespecialiseerd in de omgeving rondom uw tanden, of te wel het fundament of de verankering van uw gebit.

Wat is een parodontoloog NVvP?

Een parodontoloog is een tandarts gespecialiseerd in de omgeving rondom uw tanden, of te wel het fundament of de verankering van uw gebit. Kort gezegd is dit het tandvlees, aanhechtingsvezels en het kaakbot rondom uw tanden en kiezen. Een parodontoloog wordt in de volksmond ook wel een tandvlees-specialist genoemd.

Een Parodontoloog NVvP of Parodontoloog erkend door de NVvP is een tandarts die na het voltooien van de studie tandheelkunde een aantal jaren als tandarts heeft gewerkt en daarna een postacademische MSc-opleiding in de parodontologie heeft afgerond. Dit is tegenwoordig minimaal een driejarige fulltime opleiding aan de universiteit waarbij ook zelfstandig wetenschappelijk onderzoek verricht wordt. Daardoor is de parodontoloog getraind in het bijhouden en kritisch volgen van de wetenschappelijke literatuur.

Daarna kan een praktijk gestart worden voor behandeling van parodontale en daaraan verbonden (onder andere implantologische) behandelingen. Wanneer de praktijk één jaar operationeel is, vindt er een beoordeling plaats door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP), de wetenschappelijke vereniging van tandartsen op het gebied van de parodontologie. Deze commissie kijkt of de uitgevoerde behandelingen en de praktijk voldoen aan internationale en wetenschappelijke gefundeerde criteria. Indien de beoordeling positief is volgt de erkenning tot Parodontoloog NVvP. De beoordeling heeft betrekking op zowel het functioneren van de tandarts-parodontoloog als van de praktijk. De erkenning is een kwaliteitskeurmerk.

Elk jaar wordt een uitgebreid jaarverslag ingestuurd en beoordeeld, daarnaast vindt er elke vijf jaar een visitatie plaats door collegae parodontologen NVvP om te bepalen/controleren of de kwaliteit van de behandelingen en de praktijk nog steeds aan de eisen voldoen om voor verlenging van de erkenning in aanmerking te komen. Het beroep van Parodontoloog is alleen met de toevoeging NVvP een beschermd beroep. Zie ook de website van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP).