andere behandelingen

Parodontale plastische microchirurgie

Deze term omvat alle chirurgische ingrepen die gericht zijn op het voorkomen en corrigeren van anatomische afwijkingen,ontwikkelingsstoornissen en traumatische of pathologische afwijkingen van het tandvlees, mondslijmvlies (mucosa) en het onderliggende bot.

Te dik of overmatig tandvlees

Overtollig tandvlees kan soms esthetisch niet aanvaardbaar zijn (gummy smile). Daarnaast kan te veel tandvlees tanden schoonmaken bemoeilijken en leiden tot tandvleesproblemen. Door het teveel aan tandvlees weg te nemen (chirurgische kroonverleging), wordt een betere toegang geboden voor poetsen en flossen. Het verwijderen van het overtollige tandvlees onthult meer van de tanden, waardoor een evenwichtigere lachlijn ontstaat.

Te weinig of teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees (oftewel recessie) is een van de belangrijkste oorzaken van gevoelige tanden. De lange tandhalzen kunnen ontstaan door foutieve manier van poetsen (trauma / slijtage),  door tandvleesontsteking (ophoping van tandplaque en tandsteen) of door beide.  Een hoog lipbandje of een afwijkende plek van een tand of kies in de tandboog kunnen eveneens een rol spelen in het ontwikkelen van recessie. Ook na orthodontische behandeling kan het tandvlees terugtrekken.
Soms zijn de wortels van de voortanden bedekt met een dun laagje bot. Dit wordt dehiscentie genoemd. In combinatie met dun tandvlees, een ontsteking of te hard poetsen kan dit gemakkelijk zorgen voor teruggetrokken tandvlees. Ook kan het genetisch bepaald zijn. U heeft dan gewoon aanleg voor terugtrekkend tandvlees.
Teruggetrokken tandvlees komt het meest komt voor bij mensen die van nature dun tandvlees hebben en vooral als de tanden iets naar buiten staan. Wanneer het erg zichtbaar is bij lachen kan dit esthetisch storend zijn. Zichtbaar teruggetrokken tandvlees is vaak grotendeels te herstellen, afhankelijk van de situatie.

      vóór

12 maanden na de behandeling.