parodontitis

Wat is parodontitis? - Waarom een verwijzing?

Gezond tandvlees zit vast aan tanden en kiezen en is roze van kleur. Bij de rand van het tandvlees zit een smalle ondiepe ruimte, die we ‘pocket’ noemen. Bij gezond tandvlees is deze pocket hooguit 3 mm diep. Ongeveer 50% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft echter ontstoken tandvlees, dat noemen we ‘gingivitis’. Deze ontsteking van het tandvlees is zelden pijnlijk en is te wijten aan activiteiten van specifieke bacteriën die in tandplak zitten. Niet iedereen die gingivitis heeft, krijgt na verloop van tijd ook ‘parodontitis’. Ongeveer 35% van de volwassenen heeft last van parodontitis, en bij 10 tot 15% zelfs in een ernstige vorm, dat wil zeggen vergevorderd stadium… Maar wat is dat nu precies?

Parodontitis ontstaat wanneer de tandvleesontsteking doorzet en daardoor blijvende schade veroorzaakt aan de steunweefsels rond de wortels van tanden en kiezen. De letterlijke betekenis van parodontitis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont); oftewel de “ontsteking van de weefsels rondom de tand of kies”. Als de parodontitis lang onopgemerkt blijft en/ of onbehandeld blijft zijn de gevolgen vaak ernstig, zo zal er steeds meer kaakbot verloren gaan waardoor de tanden en kiezen los komen te staan en deze soms niet meer te redden zijn.

De kans dat u met parodontitis te maken krijgt is dus heel reëel. Roken is hierbij een sterke risicofactor. Maar ook erfelijkheid speelt waarschijnlijk een rol, net zoals leeftijd (het percentage neemt toe, naarmate we ouder worden).

Helaas ondervinden veel patiënten zelden pijnklachten ten gevolge van parodontitis, zelfs niet als het een ernstige vorm van tandvleesontsteking betreft. Hierdoor kunnen deze problemen vaak (te) lang onopgemerkt blijven, met ernstig kaakbotverlies tot gevolg.

Als u een van onderstaande klachten herkent en u dus last heeft van:

  • bloedend of gezwollen tandvlees
  • slechte adem of een onaangename (vieze) smaak in de mond
  • teruggetrokken tandvlees
  • loszittende tanden en kiezen

kunt u het beste overleggen met uw eigen tandarts of mondhygiëniste of een verwijzing naar onze kliniek mogelijk is. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden om tot herstel van een gezonde mond te komen.